«Προβληματική Τήρηση Υγειονομικών πρωτοκόλλων» (κοινή ανακοίνωση)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί από τη φύση της

έναν από τους πυλώνες της Πολιτείας και προτεραιότητα του Κράτους οφείλει να αποτελεί η προστασία του προσωπικού της, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες έκθεσής του στην πανδημία του κορονοϊού, αφού στην απευκταία περίπτωση νοσήσει ένας αστυνομικός, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ΕΛ.ΑΣ. να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, η οποία θα μεταδώσει τον ιό στην κοινωνία.

Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Πειραιά Β/Α & Δυτικής Αττικής, βρισκόμαστεστη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε ότι η αυτονόητη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους συναδέλφους μας, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή μετάδοσης του ιού, δεν έχει επιφέρει δυστυχώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αναρωτιόμαστε αν υφίσταται κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός προς τους αρμόδιους αξιωματικούς ή μήπως η αλληλεγγύη τους έχει ως σκοπό αποκλειστικάτον έλεγχο των κατώτερων; Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι σαφείς και σωστές Διαταγές που έχει αποστείλει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την τήρηση των κανονισμών, κατόπιν των παρεμβάσεων των Ενώσεών μας για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν τυγχάνουν πλήρους εφαρμογής!!! Η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή διεξάγει ελέγχους και βεβαιώνει καθημερινά δεκάδες παραβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δε δείχνει ικανή να προστατέψει το ίδιο το προσωπικό της!!! Θα θεσπιστεί επιτέλους κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που θα διαπιστώνει την τήρηση των κανονισμών και των κάτωθι εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί, με ταυτόχρονο καταλογισμό τυχόν ευθυνών για μη τήρηση πρωτοκόλλων; Για να συνεχίσει η Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δίπλα στους πολίτες, πρέπει οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι υγιείς.

Αντί να υπάρχει ανησυχία και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και υπηρεσιακών Διαταγών, τουναντίον υπάρχει ένας διάχυτοςανεξήγητος φόβος (!!!) από τους Διευθυντές να μην «ακουστεί» το οτιδήποτε για κορονοϊό στην Υπηρεσία τους και ως αποτέλεσμα αρκετοί προσπαθούν να αποκρύπτουν περιστατικά,προσπερνώντας «υποβρυχίως» την όποια επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος με αστυνομικούς. Δεν εφαρμόζονται, πλην ελαχίστων περιπτώσεων τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ..

Δεν περιποιεί τιμή η μη πραγματοποίησηπροβλεπόμενης ιχνηλάτησης, με τον κάθε«ινστρούκτορα» επικεφαλής να «αποκρύπτει» επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα με απώτερο σκοπό να μην «κλείσει» η Υπηρεσία !!!! Ας παραμείνειλοιπόν ανοικτή η Υπηρεσία και ας μεταδώσει τον κορονοϊο παντού!!!

Για τον Έλληνα Αστυνομικό, που λόγω της φύσης του επαγγέλματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μέτρων για τη πρόληψη μετάδοσης του ιού, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ  να εξετάζεται κατά προτεραιότητα,κάνοντας το τεστ για τον κορονοϊό. Ας ξεκινήσουν επιτέλους να λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τους αστυνομικούς, όπως η πρόβλεψη να πραγματοποιείται το τεστ για κορονοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, όσων αστυνομικών έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί ή όσων παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα ανεξαρτήτως αν είχαν έρθει σε επαφή μεεπιβεβαιωμένο κρούσμα, καταθέτοντας υπηρεσιακό σημείωμα που θα προσκομίζουν στο νοσοκομείο και θα χορηγείται από την Υπηρεσία τους.Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία και πρακτική από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και έτσι σε κάποιους αστυνομικούς γίνεται το τεστ και σε κάποιους άλλους όχι, με παρόμοιο ιστορικό και συμπτώματα. Η όλη διαχείριση επαφίεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ στον εργαζόμενο αστυνομικό με βασικά εφόδια τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του.

     Αναρωτιόμαστε αν όλοι οι Διοικητές των Διευθύνσεων έχουν αιτηθεί την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών (plexiglass), στους υπηρεσιακούς χώρους που υπάρχει απευθείας συναναστροφή με τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δημόσιων Υπηρεσιών. Ηενημέρωση που έχουμε από τη Φυσική Ηγεσία είναι ότι όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για τη τοποθέτηση plexiglass έχουν ικανοποιηθεί.Συνεπώς, όποια Υπηρεσία ΔΕΝ έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα φέρει ακέραια την ευθύνη.

Επιπρόσθετα, τα οχήματα με τα οποία πραγματοποιούνται προσαγωγές – συλλήψεις πολιτώνδεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων με σταθερό και άθραυστουαλοπίνακα (plexiglass) προκειμένου αυτά να είναιασφαλή, προστατεύοντας από τους παντοειδείς κινδύνους, τόσο τους επιβαίνοντες αστυνομικούς, όσο και τους συλληφθέντες – προσαχθέντες από τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού).

Οι Υπηρεσίες που ανήκουν διοικητικά στη Γ.Α.Δ.Α. και οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πολλές παραπάνω αρμοδιότητες συγκριτικά με το προσωπικό που διαθέτουν, αναρωτιόμαστε γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν με τις ίδιες υποχρεώσεις και γιατί δεν έχει προταθεί έστω και προσωρινά μια ανακατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων.

Τουναντίον, η Πολιτική Ηγεσία ιδρύει νέεςΥπηρεσίες διαλύοντας άλλες, ή αφαιρώντας την επιχειρησιακή αρμοδιότητά τους καταστώντας τες ανενεργές αφού το προσωπικό τους απασχολείται με αλλότρια της αποστολής της καθήκοντα.  

Απαιτούμε από τη Πολιτεία, πέραν των θεσμικών παρεμβάσεων που οφείλει στους Έλληνες Αστυνομικούς και την έμπρακτη αναγνώριση του τιτάνιου αγώνα που δίνουν καθημερινά και να μην αρκεστεί μόνο σε συγχαρητήρια SMS.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δηλώνουμε ότι θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των Ενώσεών μας προκειμένου να λάβουμε καθοριστικές αποφάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους συναδέλφους μας να διασφαλίσουμε την υγεία και την εργασιακή αρμονία των χιλιάδωνμελών μας που έχει διαταραχθεί βάναυσα, με κάθε μορφή αντίδρασης κινητοποίησης που ήθελε από μέρους μας αποφασισθεί, αλλά και με κάθε νόμιμο μέσο.